"Més enllà de les fronteres catalanes" - Opinió

I continuem els articles d'opinió recollint la informació d'un col·laborador, que per qüestions de temps i feina no ha pogut dur a terme el seu article. Així, ens hem disposat a escriure un article amb la informació que Daniel Caixa ens ha enviat des de la seva actual residència, al Quebec. Tema: els catalans que es troben fora del seu país natal.
Avui us voldria proposar una ullada més enllà de les nostres terres, a les catalanes em refereixo. El 25A no acaba als Pirineus, ni al Delta de l’Ebre. Països com Suïssa, Holanda i el Quebec també decideixen decidir l’últim diumenge d’abril, curiosament el Dia Internacional de la Catalunya Exterior. Els seus respectius casals catalans promouran les consultes sobiranistes pels catalans que viuen fora de les fronteres natals.

Tal i com explica Avui.cat, els catalans que viuen fora de Catalunya volen conscienciar la comunitat internacional del moviment popular que s'ha creat al voltant de les consultes per la independència, i s'han organitzat per tal de participar-hi. Les diferents comissions s'han creat de formes diverses, algunes arran de la idea sorgida en una trobada de la xarxa europea de casals catalans celebrada a Viena a mitjans d'octubre. La de Zuric, tanmateix, s'ha format per un grup d'amics en xarxa que van contactar amb Decidim.cat per tal d'acollir-se a les seves directrius i organitzar una consulta del tot legal.

I em voldria centrar amb el cas del Quebec, ja que tenim un habitant santmartinenc emigrat en aquelles terres, just a l’altre banda del “toll”. Daniel Caixa, fotògraf, ubicat actualment a Montreal, forma part del Casal Català i de la plataforma de Catalans per l’autodeterminació al Quebec. Ell, juntament amb la comunitat catalana que ho desitgi, votarà el diumenge 25 d’Abril en un procés regit, com els localitzats en territori català, per un reglament electoral aprovat per la Junta Electoral de la Catalunya Exterior al Quebec, i que compta amb el suport de la moció del 9 de gener del 2010 aprovada per l'Assemblea General del Casal Català del Quebec.

Es defineixen així: “Catalans al Quebec per l’Autodeterminació som un grup de catalans que vivim al Quebec però que no vivim separats de l’actualitat de la nostra nació. És per això que volem donar suport al moviment a favor de l’autodeterminació que va començar a Catalunya amb la consulta de la localitat d’Arenys de Munt i que s’exté per tot el territori català, i hem decidit impulsar una consulta democràtica entre els catalans que vivim al Quebec”.

I el seu manifest acaba amb el següent paràgraf: “Catalans al Quebec per l’autodeterminació té la intenció, a més, d’establir contactes amb les diverses comunitats de catalans arreu del món, per coordinar-se de cara a que tots els catalans, encara que no visquin actualment a Catalunya, puguin també decidir si volen que Catalunya tingui un Estat propi, alhora que ajudem a fer conèixer internacionalment la reivindicació del dret a decidir del poble català”.

Això ens demostra que tot aquest sidral, si m’accepteu dita paraula per definir tot el procés que estan duent a terme el 45% dels pobles catalans, trenca fronteres, arriba allà on un català està establert. Deu ser que potser les consultes sobiranistes s’escapen de la raó i surten de les entranyes? Deu ser que el sentiment català afora siguis on siguis? I per altra banda, per què no unes consultes a les capitals de les altres comunitats d’Espanya? Ningú pot negar que seria un fet curiós, i això si que ja ens demostraria un dels motius de les consultes 25A: la democràcia, on tota persona té el dret a votar.

Voldria finalitzar l’escrit recomanant-vos que us passeu pel bloc de “Catalans al Quebec per l’autodeterminació”, , feu quatre lectures i cliqueu a quatre enllaços per donar-vos compte de l’esperit que tenen els catalans forans. I agrair a Daniel Caixa la informació que ens ha passat per poder escriure aquestes quatre ratlles, per poder plasmar el que altres catalans estan fent.

Marc Piqué Miserachs


0 comentarios to ""Més enllà de les fronteres catalanes" - Opinió"

Aquest bloc és...

La pàgina web creada per a coordinar el treball dels voluntaris que promouran la consulta per a la independència a Sant Martí Sesgueioles i per informar a tots els habitants del municipi.

Twitter

Followers