A la consulta sobiranista realitzada a Montreal, Quebec (Canadà) hi han votat 36 persones de 85 del cens, cosa que respresenta una participació del 42,35%. Els vots s'han resultat repartir de la següent forma:
- 33 vots pel SÍ (91.67%)
- 1 vot pel NO (2.78%)
- 2 vots en Blanc (5.55%)
1 de cada 2 habitants del petit municipi de l'Alta Anoia, Sant Martí Sesgueioles, aquest diumenge 25 d'abril ha decidit sortir al carrer i anar a votar a la consulta sobiranista que s'organitzava al seu municipi. Així, amb una participació oficial del 55.6%, més del doble de l'índex de participació general de Catalunya, Sant Martí Sesgueioles ha registrat la participació més alta de la comarca de l'Anoia i 1 dels 10 primers municipis de Catalunya.
Amb un cens de 304 electors, els resultats s'han posicionat principalment amb el SI, obtenint un 88,2% dels vots, mentre que 5.3% del votants s'han inclinat pel NO i 6.5% en blanc.
Des de la plataforma "Sesgueioles Decideix", s'ha mostrat molt satisfeta de la participació obtinguda. Les seves paraules han sigut d'agraïment envers a tots els veïns que han votat i que han participat a totes les activitats preparades al llarg del dia. Els voluntaris opinen que els processos d'informació propers i àgils que es poden dur a terme en un municipi petit són claus per incentivar la participació de la gran majoria dels veïns, sigui quina sigui la seva opció de vot.
Amb el 100% escrutat, la participació final obtinguda és del 55,6% del cens, amb 169 vots dels 304 possibles. Els resultats finals són:
- SI: 149 VOTS -> 88,2 %
- NO: 9 VOTS -> 5,3 %
- BLANC: 11 VOTS -> 6,5 %
A les 11h del matí, St martí Sesgueioles ja registrava un 10% de participació. Les dades oficials ja mostraven un 23% a les 12 del migdia, superant el terç del poble a les 14h.
Actualment, a les 15h, ja s'han acostat a votar el 36,5% dels electes santmartinencs.
A part d'això, la butifarrada ha sigut tot un èxit de participació, amb balls i música en directe. Tota una festa de la democràcia s'està duent a terme al municipi, que seguirà amb mès música en directe de 17 a 19, i finalitzarà amb el recompte a les 20h, moment en que el col·legi electoral tancarà les portes.
Demà, de 9h del matí a les 20h de la tarda es podrà exercir el dret a vot als col·legis, lloc habitual de votació del poble.
A mès, de 12 a 14h es podrà gaudir d'una butifarrada gratuïts per tots els assitents, música en directe, música enllaunada, actuacions infantils... tota una festa de la democràcia durant tot el dia.
Ja ho saps, vota, fes ús del teu dret! Sigui SI, NO o BLANC, VOTA!!!
Tal i com explica Avui.cat, els catalans que viuen fora de Catalunya volen conscienciar la comunitat internacional del moviment popular que s'ha creat al voltant de les consultes per la independència, i s'han organitzat per tal de participar-hi. Les diferents comissions s'han creat de formes diverses, algunes arran de la idea sorgida en una trobada de la xarxa europea de casals catalans celebrada a Viena a mitjans d'octubre. La de Zuric, tanmateix, s'ha format per un grup d'amics en xarxa que van contactar amb Decidim.cat per tal d'acollir-se a les seves directrius i organitzar una consulta del tot legal.
I em voldria centrar amb el cas del Quebec, ja que tenim un habitant santmartinenc emigrat en aquelles terres, just a l’altre banda del “toll”. Daniel Caixa, fotògraf, ubicat actualment a Montreal, forma part del Casal Català i de la plataforma de Catalans per l’autodeterminació al Quebec. Ell, juntament amb la comunitat catalana que ho desitgi, votarà el diumenge 25 d’Abril en un procés regit, com els localitzats en territori català, per un reglament electoral aprovat per la Junta Electoral de la Catalunya Exterior al Quebec, i que compta amb el suport de la moció del 9 de gener del 2010 aprovada per l'Assemblea General del Casal Català del Quebec.
Es defineixen així: “Catalans al Quebec per l’Autodeterminació som un grup de catalans que vivim al Quebec però que no vivim separats de l’actualitat de la nostra nació. És per això que volem donar suport al moviment a favor de l’autodeterminació que va començar a Catalunya amb la consulta de la localitat d’Arenys de Munt i que s’exté per tot el territori català, i hem decidit impulsar una consulta democràtica entre els catalans que vivim al Quebec”.
I el seu manifest acaba amb el següent paràgraf: “Catalans al Quebec per l’autodeterminació té la intenció, a més, d’establir contactes amb les diverses comunitats de catalans arreu del món, per coordinar-se de cara a que tots els catalans, encara que no visquin actualment a Catalunya, puguin també decidir si volen que Catalunya tingui un Estat propi, alhora que ajudem a fer conèixer internacionalment la reivindicació del dret a decidir del poble català”.
Això ens demostra que tot aquest sidral, si m’accepteu dita paraula per definir tot el procés que estan duent a terme el 45% dels pobles catalans, trenca fronteres, arriba allà on un català està establert. Deu ser que potser les consultes sobiranistes s’escapen de la raó i surten de les entranyes? Deu ser que el sentiment català afora siguis on siguis? I per altra banda, per què no unes consultes a les capitals de les altres comunitats d’Espanya? Ningú pot negar que seria un fet curiós, i això si que ja ens demostraria un dels motius de les consultes 25A: la democràcia, on tota persona té el dret a votar.
Voldria finalitzar l’escrit recomanant-vos que us passeu pel bloc de “Catalans al Quebec per l’autodeterminació”, , feu quatre lectures i cliqueu a quatre enllaços per donar-vos compte de l’esperit que tenen els catalans forans. I agrair a Daniel Caixa la informació que ens ha passat per poder escriure aquestes quatre ratlles, per poder plasmar el que altres catalans estan fent.
Marc Piqué Miserachs
I avui ens arrila la opinió del primer municipi que va organitzar i tirar endavant una consulta popular a l'Alta Segarra. Joan Casamitjana, coordinador de la plataforma "Prats del Rei decideix", ens relata la seva experiència i la seva opinió de la organització d'un acte com aquest.
Quan vam començar als Prats de Rei, existien molt dubtes; érem dels primers després d'Arenys i tot era força confús. Vam convocar una primera reunió, per copsar quines eren les intencions de la gent. Va ser sorprenent la resposta, ja que aquell dia ens vam reunir persones de diferents edats i motivacions. Aquesta diversitat i transversalitat ja ens feia entendre que el que estàvem a punt de començar no era una cosa qualsevol, no era quelcom que es mogués per interessos propis o polítics, sinó que responia a una voluntat clara de fer el millor per el nostre país a través d’un ideal tant maltractat com és la democràcia. D'aquella reunió tots en vam sortir amb un pensament inequívoc: s'ha de fer! Teníem la sensació de que exercíem un dret democràtic, però sobretot un deure que, com a poble, havíem de complir.
No va ser fàcil. A Prats teníem el handicap d’estar fora dels terminis de la plataforma nacional, la qual cosa implicava anar una mica a contrarellotge. Tot i així, l'entusiasme era evident i cada cop teníem més mostres de suport. La resposta positiva del poble va ser vital per comprovar que no ens estàvem equivocant i que, tot i el poc temps de què disposàvem, la consulta havia de tirar endavant.
Després d'unes setmanes de reunions, de parlar amb tothom, d'explicar-nos, de solucionar dubtes i fer totes les gestions necessàries, va arribar el dia “D”, el 13 de desembre. Són brutals les sensacions que experimentes quan, només llevar-te, ja saps que aquell no serà un dia qualsevol, que serà del tot especial. Quan ja ho tens tot a punt i arriba l'hora d'obrir les portes de col•legi electoral i dius “som-hi!”, t’adones que tot plegat és real i ja no hi ha marxa enrere.
Durant la jornada vius moments de tot tipus: d'espera, de sorpresa al veure votar gent que no t'esperaves, d'avorriment (com no, la jornada es llarga), d'anècdotes i moments divertits... Però sobretot el que més recordes són les mostres de suport, especialment de la gent del poble que dóna les gràcies per brindar-los l’oportunitat d'opinar lliurement. Sense oblidar el recolzament de diversa gent de la comarca i de la zona, desplaçada directament a Prats per donar suport a la consulta i mostrar el seu entusiasme (i també, perquè no dir-ho, la seva enveja sana al veure que al seu poble o ciutat no es duia a terme).
Cap al final de la jornada, quan es començava a entreveure que s’assolia l’índex de participació esperat (superant el 40%), els nervis i les pors es transformaren en entusiasme i alegria. Era reconfortant veure com molta gent s’acostava al col•legi electoral per preguntar com anava la participació i s'alegraven al constatar que el poble havia respost.
Tot i així, el punt culminant de la jornada va iniciar-se un cop es van tancar les votacions i va començar l'escrutini final. Ens vam reunir prop d'una cinquanta de persones per seguir el recompte. Aleshores vam poder palpar més directament l’efusiva resposta del poble, sobretot al constatar l'alegria de la gent que va celebrar efusivament els resultats obtinguts. Tanmateix, degut a les emocions contingudes i a la pluja de sensacions que es viuen, en aquell moment no ets capaç d’assimilar la magnitud de la diada. Tal com s’ha dit anteriorment, són els dies posteriors, ja des de una visió objectiva , que et permeten una visió global de l’esdeveniment i t’adones aleshores que no has organitzat només una consulta, sinó que has fet possible que el teu poble formi part d'un moment històric, essent conscient que el 13-D marcarà un abans i un després en l'avenir del nostre país.
És per això que animo a tots els habitants de Sant Martí, ara que teniu el privilegi de poder participar d'aquesta fita històrica, a votar sense complexes, sigui quina sigui la vostra elecció. I sobretot m'agradaria mostrar tot el meu suport a la plataforma Sesgueioles decideix, especialment en aquesta última setmana en que poden sorgir tants dubtes. Estic del tot segur que veureu una resposta favorable del poble aquest diumenge 25 d'abril, atès que la feina ben feta sempre és recompensada.
Per acabar, voldria donar-vos les gràcies, com a català i demòcrata, per formar part de tot aquest procés. Estem fent historia!
Joan Casamitjana Vilaseca
I continuem la ronda d'opinió sobre les consultes populars i el 25A, per segon dia i després de l'èxit de visites al bloc d'ahir, amb Ricard Espelt, expert en les TIC i en la comunicació 2.0. És fundador i treballador de l'empresa Redall, Regidor de Noves Tecnologies i Promoció Econòmica i Comunicació de l'ajuntament de Copons i també vicepresident del Consorci per la Promoció Econòmica de l’Alta Anoia.
Ho faré sense embuts, però amb molts matisos i dubtes. Abans voldria destacar unes premisses que, sense dir res de nou, em serveixen de coixí per manifestar la meva opinió:
- · Entenc el 25 d’abril, com a una jornada de participació ciutadana, per manifestar la voluntat de la ciutadania per decidir quelcom. En aquest cas, per avançar cap a un procés vers la Independència de l’Estat Espanyol.
- · La societat catalana, com la majoria d’estructures socials és complexe i heterogènia, amb una llarga cua d’interessos.
- · Els índex de desafecció política són alarmants. La legitimitat dels processos democràtics tradicionals cada cop són més qüestionats. Fem una ullada a l’anàlisi als índexs de participació i desafecció (2009, Fundació Campalans).
- · La representativitat de la nostra democràcia és molt baixa. Els candidats i els representants som escollits pel partit.
- · No estem acostumats a decidir i participar en processos de decisió reals. Molts dels intents fets han fracassat per la seva pròpia complexitat, pel baix nivell de participació o per la incapacitat de donar una resposta final.
De tot una mica. Complexitat.
Cal anar a votar pel Dret a Decidir? Sí, el Dret a Decidir, però molt més enllà de la Independència.
Des de "Sesgueioles decideix" volem encarar la última setmana de campanya per la votació de les consultes sobiranistes amb un caire participatiu i de debat. Per aquest motiu, hem demanat a diferents ciutadans, més enllà del nostre municipi, que ens facilitin la seva opinió sobre el 25A i tot el procés, des d'un punt de vista personal i social, en format d'entrada de bloc.
I comencem amb Laia Segura, actual directora del diari digital anoiadiari.cat, publicació de referència a la comarca de l'Anoia.
Informativament, això té una importància cabdal, encara que a vegades es vulgui —des de determinats sectors— menystenir. En primer lloc per això que dèiem del gest històric: és la primera vegada que els catalans podran donar la seva opinió sobre la independència de Catalunya en unes votacions que, tot i no ser vinculants, han estat organitzades des de la més extrema seriositat.
Segonament, i deixant de banda xifres de participació i resultats —que sempre tenen doble lectura—, les consultes sobre la independència han aconseguit una mobilització molt important de la societat civil. I tot això al marge de partits polítics —almenys fins ara, tot i que de cara a aquesta tercera onada sí que hi ha formacions que ‘han fet campanya’. I aquest és, penso, un dels grans èxits del moviment: el ‘despertar’, la implicació de nombrosos ciutadans ‘anònims’, si em permeteu, que han dedicat moltes hores de feina i fins i tot diners per organitzar la consulta al seu municipi. Amb un valor afegit: les comissions han creat vincles, han fomentat el treball en equip, han generat debat i han creat il•lusions... En definitiva, han fet poble.
Penso, doncs, que és important parlar-ne, i que els mitjans de comunicació se’n facin ressò. No seria just que, després d’una mobilització tan important de la ciutadania, l’assumpte anés perdent interès i, per tant, presència. La realitat és la que és: a més de ser en un moment històric per les implicacions polítiques i nacionals que té, ho és també perquè ha aconseguit que persones de diverses edats, professions, procedència i interessos treballin per un únic objectiu.
Laia Segura
16.04.10
Aquest dijous 15 d'abril, als baixos de l'ajuntament (sala polivalent), es realitzarà l'acte central de la campanya que consistirà en una xerrada-col.loqui a càrrec d'Alfred Bosch, professor de la UPF, escriptor i articulista de l'Avui. Serà a les 19.30 h. Hi haurà servei de Ludoteca per als pares que ho necessitin. En acabar hi haurà un pica-pica per als assistents, i qui vulgui podrà anar al sopar posterior prèvia reserva. Esperem comptar amb la vostra presència.
Recorda:
Dia: 15 d'abril 2010
Lloc: Sala Polivalent als Baixos de l'Ajuntament. Pl. de l'Ajuntament, Sant Martí Sesgueioles
Demà, sesgueioels decideix a Ràdio Altiplà, al programa "3 de tot", a partir de les 12h al 107.2 fm! I a partir de dilluns el podreu escoltar novament al bloc de Ràdio Altipla i l'entrevista en exclusiva nostra pàgina de premsa!
Aquest bloc és...
Blog Archive
-
▼
2010
(12)
-
▼
d’abril
(11)
- Resultats de la consulta al Quebec!
- Notícia de Ràdio Altiplà
- Un de cada dos Santmartinencs ha decidit DECIDIR!
- A St. Martí Sesgueioles, la participació va a bon ...
- Demà, 25A. Ha arribat el moment!
- "Més enllà de les fronteres catalanes" - Opinió
- Joan Casamitjana: "Des de Prats Decideix, endavant...
- Ricard Espelt: "25A Decidim? Sí, però què?" - Opinió
- Laia Segura: "Parlar-ne" - Opinió
- Sr. Alfred Bosch, a l'acte principal de campanya
- Sesgueioles decideix a Ràdio Altiplà!
-
▼
d’abril
(11)